Olen uunituore yrittäjä - tyypillinen naisyrittäjä eli yksinyrittäjä. Yritteliäs ja paljon yrittävä olen ollut jo kauan - sellainen sinnikäs puskijatyyppi jo pienestä tytöstä asti. En osaa sanoa, olinko lapsena suoranaisen kiltti sanan kapeimmassa merkityksessä - hymytyttöpatsasta en silloiseksi harmikseni koskaan saanut. Taisin olla siihen huomionosoitukseen liian innostunut ja itseäni ilmaiseva. Mutta jossain vaiheessa ala-astetta kiltteys iski minuun salakavalalla tavalla: suorittamisen muodossa. Mikä/kuka sen tartunnan silloin sai aikaan, sitä en tiedä edelleenkään, mutta nyt melkein 30 vuoden opettelun ja oppimisen kautta alan vihdoinkin hallita vaivaani.
Usein meillä naisilla on tapana määritellä itseämme hyvyyttä/paremmuutta/kunnollisuutta kuvaavan adjektiivin kautta - aivan kuin elämämme olisi jatkuvaa kyvyn määritystä päivästä ja toimesta toiseen. Hyvä äiti, Hyvä vaimo, Pätevä nainen, Kiltti tyttö. Miltä kuulostaisi pelkkä äiti/vaimo/nainen/tyttö? Riittävältä minun mielestäni.
Minä ehdin kiltisti suorittaa lähes 30 vuotta koulussa ja työpaikalla, kunnes vihdoin minulle riitti. Aloin riittää itselleni! Tuo havahtumispiste urajanallani on merkittävä, koska silloin ymmärsin jotain oleellista työstä, työn sisällöstä ja työn merkityksestä. Minulle ei enää merkinnyt se, miten hyvin teen asioita - nopeammin, pidemmälle, paremmin - ja miten paljon huomionosoitusta hyvin tehdystä työstä saan palkkana, palkan korotuksina, ylennyksinä, lisävastuina. Työ sai aivan uuden ulottuvuuden - merkityksellisyyden.
Päätin alkaa yrittäjäksi, koska halusin tehdä työtä, millä on konkreettinen merkitys ja missä olen hyvä - hyvä mittarinaan omien vahvuuksieni hyödyntäminen, ei paremmuus perinteisesti arvotettuna (palkka, asema, valta). Minulle yrittäjyys merkitsee 1) tapaa tehdä asioita, 2) kykyä asennoitua asioihin ja 3) suhtautumista työn tuloksiin. Se merkitsee minulle myös yritteliäisyyttä - intoa, luovuuspuuskia, sinnikkyyttä, energisyyttä - eli paremminkin toimeliaisuutta. Mutta eniten ja ennenkaikkea yrittäjyys merkitsee minulle itseluottamusta.
Itseluottamus ei ole automaatti - erityisesti kiltteyden vaivaamille. Mutta se voi rakentua harjoittelun ja asennoitumisen myötä. Tässä muutamia vinkei kiltin tytön syndrooman taltuttamiseksi:
- Ryhdy rohkeasti sinuksi! Yrittäjä, sairaanhoitaja, opettaja, insinööri, äiti...Toteuta sitä, mikä sopii parhaiten sinun pirtaan. Omimmillasi olet tuotteliain ja todennäköisesti tyytyväisin.
- Vastuu vapauttaa! Vastuun myötä tulee myös vapaus valita mitä ja miten teet asioita. Kun sisäistää olevansa vastuussa asioista itse itselleen, ei ole enää tekosyitä, miksi piilottelisi kykyjään ja intoaan.
- Sitku on nytku! Sopiva hetki uuden alulle tai vanhan loppuun saattamiselle on n-y-t. Turha vatvominen, omien kykyjen epäileminen ja erilaisten mutkujen kehittely on suoraan pois aikaansaannoksistasi.
- Määrittele kyllin hyvä! Pilkun viilaus ja täydellisyyteen pyrkiminen on "ihan ok", mutta kokonaistehokkuuden ja kokonaisajankäytön kannalta on kannattavampaa opetella hahmottamaan se kohta, jossa on parasta alkaa viilata mieluummin kynsiään pilkun sijasta.
- Nauti "matkasta"! Suorittaminen tukahduttaa tekemisen ilon. Jos pelkkä päämäärä motivoi, perille pääsemisestä voi tulla pakkomielle ja ohikiitävistä maisemista ei jää mieleen/käteen mitään.
Jos kiltteys tarkoittaa hyvyyden ilmentämistä - hyvien asioiden välittämistä ja vastaanottamista - siitä ei tarvitsekaan päästä eroon. Mutta jos kilttinä oleminen tarkoittaa elämän kaventumista ulkoapäin saneltuihin raameihin ja toisten asettamiin odotuksiin sekä oman potentiaalin kätkemistä vakan alle, alkakaamme kaikki kiltit tytöt ja naiset "tuhmiksi"!
-------------------------
Kirjoittaja työskentelee omassa asiantuntijapalveluita tarjoavassa yrityksessä Vinkei, jonka päätoimialaan kuuluu opinnäytetöiden edistäminen.
www.opinnaytetyo.com
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti